ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY
energetikai tanúsítvány tiszaújváros logo
Tiszaújváros
E-TANÚSÍTVÁNY
KÉRDÉS/VÁLASZ
ÁRAK
ENERGETIKAI TUDNIVALÓK
ELÉRHETŐSÉG
telefonszám, elérhetőség

RENDELÉSFELVÉTEL

06-70-527-08-68

Energetikai tudnivalók, besorolás, energia megtakarítás

Az energetikai minősítési osztályok, jelentésük

    Megnevezés
AA++ -40 % Minimális energiaigényű
AA+ 41-60 % Kiemelkedően nagy energiahatékonyságú
AA 61–80 % Követelménynél jobb
BB 81–100 % Követelményeknek megfelelő
CC 101–130 % Korszerű
DD 131–160 % Korszerűt megközelítő
EE 161–200 % Átlagosnál jobb
FF 201–250 % Átlagos
GG 251–310 % Átlagost megközelítő
HH 311–400 % Gyenge
II 401-500 % Rossz
JJ 501- % Kiemelkedően rossz

Milyen energetikai színvonalú a magyar lakásállomány?

a lakásállomány energia-minőség szerinti megoszlása

A fenti táblázat jól mutatja, hogy a lakásállomány jelenleg nem túl korszerű. Az első kategóriák rendkívül alacsony számát jellemzően az okozza, hogy nincs bennük megújuló energia hasznosítás - holott a jogszabály már csak ilyen épületekre engedi meg kiadni a CC-nél jobb minősítést. Megújuló energiaforrás például a napkollektor és a napelem, de a talajhő vagy a szélenergia is.

Hogyan tudunk javítani lakásunk energetikai besorolásán?

Talán mondanunk sem kell, hogy az ingatlan energiahatékonyságának növelésével javítható a besorolása. A hatékonyság növelése és a fogyasztás csökkentése korszerűsítésekkel lehetséges, amelyek tárgyalása meghaladja oldalunk tartalmi kereteit, azonban az alábbiakban felsoroljuk a leggyorsabb megtérüléssel kecsegető lehetőségeket.

Alapvető fogyasztáscsökkentő beruházások

Hőszigetelések: fontossági sorrendben: a padlás/zárófödém szigetelése, a homlokzat szigetelése, pince/lábazat szigetelése. Tíz centiméteres vastagság alatt nem érdemes nekikezdeni a munkának.

Nyílászáró csere: Ennek két előnye is van, az új ablakok transzmissziós hőátbocsátása (U-értéke) lényegesen kedvezőbb a régi nyílászárókhoz képest, mivel a tokszerkezetek és az üvegezések hőszigetelő képességében jelentős fejlődés ment végbe az elmúlt évtizedben. A másik előnye, hogy mivel a korszerű nyílászárók fokozottan légzáróak, légáramlás útján nem tud kiszökni a meleg, mint ahogy a fakeretes, vetemedett ablakoknál azt tapasztaljuk. Fontos felhívnom a figyelmet, hogy azokban a helyiségekben, ahol nyílt égésterű (B-típusú) kazán van, csak légbevezetővel ellátott ablakok építhetők be. A régi ablakoknál akkor is volt elegendő friss-levegő utánpótlás, ha azt elmulasztották időnként kinyitni, az új ablakoknál csukott állapotban gyakorlatilag nincs légcsere, így a levegőt elfogyaszthatja a hőtermelő berendezés, és ez széndioxid vagy szénmonoxid feldúsulást okoz. Ennek figyelmen kívül hagyása életveszélyes, és kiemelten igaz ez helyiségfűtés (pl. kéményes gázkonvektor esetén). Ha gyermek van a családban mindenképp érdemes szénmonoxid mérőt/riasztót telepíteni az ilyen lakóterekbe.

Kazáncsere: A zárt égésterű kondenzációs gázkazánok hatásfoka 20-30 %-kal magasabb, mint a hagyományos nyílt égésterű gázkazánoké. Ez azt jelenti, hogy ugyanannak a hőmérsékletnek a fenntartására ennyivel kevesebb gázt éget el a berendezés. A zárt égésterű (C-típusú) kazánok telepítési költségei magasabbak, mint a B-típusúaké (nyílt égésterű, kéménybe kötött). Ennek oka hogy ha B-ről C-re váltjuk a kazánt, akkor a gázszolgáltató gázterv készítését írja elő, valamint az égéstermék elvezetésének és a frisslevegő utánpótlásnak is precíz rendszerrel kell történnie, amit a kéményseprő nyomáspróbával ellenőriz. Az összes költség (a kazánnal együtt) könnyen elérheti az ötszázezer forintot. Ezzel a számmal vesse össze a fűtési fogyasztás csökkenésének várható hasznát, így megkapja, hogy érdemes-e elvégezni a cserét. A nyílt égésterű kazán energetikailag elavultnak számít, ha meghibásodás miatt kényszerül cserére mindenképp zárt égésterű, kondenzációs üzeműt javaslunk.

Napkollektor, napelem: A napkollektor használati melegvíz előállítására szolgál, a napelem pedig villamos áram termelésére. Az ilyen berendezést általában csak családi házakra van lehetősége telepíteni a tulajdonosnak, hogy ez megéri-e, érdemes magunknak kiszámolni, a gyártók, forgalmazók ugyanis általában elferdített tényekre alapozva az elméleti legkedvezőbb megtérülési időt reklámozzák.

Mitől függ, hogy melyik osztályba sorolják az ingatlanunkat?

A számítások elvégzését a 7/2006 TNM rendelet részletesen szabályozza. A számított minőség sok tényezőtől függ, de a leglényegesebb ezek közül az épület határoló szerkezeteienek minősége (hőszigetelő képessége), és az épületgépészeti rendszerek hatékonysága.

Mit vizsgálunk a helyszíni felméréskor?

A helyszíni szemle során megvizsgáljuk, hogy miből épültek az épület tartószerkezetei, falai födémei. Vastagságuk és anyaguk alapján kerül becslésre a hőátbocsátási tényezőjük, ami a kalkuláció egyik kiindulópontja. Felmérjük a fűtött tér pontos alapterületét, belmagasságát és a nyílászárók méreteit. Megnézzük, hogy a rendeltetési egység mivel van fűtve, milyenek a hőleadók és a szabályzás. A melegvíz készítési és légkondicionáló rendszerek berendezésinek adatait is felvesszük.

Mit tartalmaz az energia-megtakarításra irányuló javaslat?

Jogszabály írja elő, hogy a tanúsítvány egy javaslatot tartalmazzon a fejlesztésekre vonatkozóan. Ez a javaslat elemzi a lehetséges korszerűsítéseket a határoló szerkezeteken és az épületgépészeti rendszerekben. Tájékoztatást nyújt, hogy ezek közül mi igényel jelentős, és mi kisebb felújítási munkát. A javaslat a megrendelő kérése szerint tartalmazhat költséghatékonysági számítást is. Egy ilyen költséghatékonysági számítás azt becsüli meg, hogy egy feljesztés megvalósulásával mekkora megtakarítás érhető el, és ez hogyan viszonyul a beruházás költségeihez.

91/2002/EK Épületenergetikai direktíva (EPBD)

Az unió ambiciózus és határozott cselekvési tervvel rendelkezik a klímaváltozás megfékezése érdekében. Középtávú célja a széndioxid kibocsátás jelentős csökkentése a megújuló energiák előnyben részesítésével. Az irányelvnek megfelelően a nemzeti szabályozásoknak 2020-tól csak közel zéró emissziójú épületek építését lehet megengedniük. 2020-ra az üvegházhatású gázok kibocsátását 20 %-kal kell mérsékelni és az energia 20 %-át megújuló forrásból kell fedezni.

Új építése vonatkozó energetikai követelmények

A fenti hármas követelményszint első szintje azt jelenti, hogy az egyes határoló szerkezeteknek (falaknak, ablakoknak, stb.) meghatározott hőszigetelési minőséggel kell rendelkezniük. Ennek minden beépített szerkezetre teljesülnie kell. A második szint az épület egészével szemben támasztott követelmény, a fajlagos hőveszteségtényező. Ez tulajdonképpen az épület egy légköbméterére jutó hőveszteség mértéke, amelynek egy meghatározott szintnél alacsonyabbnak kell lennie. A harmadik szint az épületre és a gépészeti rendszerekre együttesen vonatkozik. Az összesített energetikai jellemző értéke számszerűen fejezi ki a teljes épület energiafogyasztását, magában foglalva a gépek és hőtermelő berendezések veszteségeit. Az új épületekre vonatkozó követelményrendszer igen komplex, azonban, ha a jövőben házépítésben gondolkozik, érdemes időt szánnia a témára, ugyanis az elkövetkező 5 évben az épületenergetikai szabályozás nagymértékben szigorodni fog. Az uniós energiapolitikai célok tartására kötelezettséget vállalt országunk.

Fűtésszámla csökkentő tippek

kapcsolat a tanúsítást előíró szabályokkapcsolatkapcsolat
energetikai-tanusitvany-tiszaujvaros.hu © 2012-2018
Partnerünk a www.galiandras.hu